Jak wyposażyć kuchnię w restauracji?

Biznes gastronomiczny w Polsce prężnie się rozwija, stąd też można zaobserwować powstawanie coraz większej ilości pubów, restauracji i różnego rodzaju lokali. Decydując się na taką inwestycję, warto poznać branżę od podstaw, aby nie popełnić podstawowych błędów już na początku przygody z gastronomią. Najważniejszym elementem każdej restauracji jest kuchnia, czyli królestwo wszystkich kucharzy. Jak powinna wyglądać kuchnia w restauracji?

Jak powinna wyglądać kuchnia w restauracji?

Prowadzenie restauracji to poważne przedsięwzięcie, które wiąże się ze stawieniem czoła wielu wyzwaniom. Do takich wyzwań z pewnością należy zaopatrzenie serca lokalu, czyli wyposażenie kuchni w restauracji w niezbędne urządzenia. Czym kierować się przy wyborze i bez czego kuchnia nie może funkcjonować?

Proces kupowania sprzętu wymaga swojego rodzaju planu, ponieważ inwestycja w urządzenia gastronomiczne wiąże się w dużej mierze z sukcesem tego biznesu. Potrzebna jest także konkretna ilość kapitału, dlatego przed zakupem należy sprawdzić oferty kilku producentów, a następnie wykonać analizę cen w stosunku do jakości. Pozwoli to na zakup sprzętu wysokiej jakości. Nie można również zapominać o tym, że wybór producenta powinien łączyć się z oferowaną przez niego gwarancją, wtedy w przypadku awarii nie trzeba się martwić o sprawy związane z serwisem.

Podstawowe wyposażenie kuchni

Przed przystąpieniem do zakupów związanych z wyposażeniem warto odpowiedzieć sobie na kilka pytań, takich jak:

Ile wynosi budżet?

Niestety, ale wszyscy widzimy, jak wygląda sytuacja gospodarcza w naszym kraju. Inflacja nieustannie wzrasta, czego powodem jest zwiększenie cen wielu produktów, w tym także sprzętów do gastronomii. W takiej sytuacji wiele osób decydujących się na prowadzenie restauracji zaczyna myśleć w taki sposób, że lepiej kupić tańszy sprzęt i zaoszczędzić, dzięki czemu te zaoszczędzone pieniądze będzie można zainwestować w co innego. Nic bardziej mylnego! Inwestowanie w sprzęt z niższej półki niestety wiąże się z większą awaryjnością, a także niższą jakością serwowanych posiłków, dlatego warto pamiętać, że na urządzeniach do gastronomii nie warto oszczędzać! Lepiej wydać więcej za maszyny od sprawdzonego producenta niż mniej i w perspektywie czasu na tym stracić.

Co jest niezbędne w kuchni?

Konieczne jest stworzenie listy rzeczy, bez których gotowanie w kuchni nie będzie możliwe. Wiadomo, że takie podstawy, jak https://gastrosklep.pl/pl/c/Rekawice-gastronomiczne/1372, czyli rękawice gastronomiczne są oczywiste i każdy kucharz powinien być w ich posiadaniu, jednak przyjrzyjmy się teraz bliżej sprzętom AGD.

W skład kuchni głównej powinna wchodzić – lodówka, kuchenka, piec (najczęściej jest to piec konwekcyjno-parowy), płyta grillowa, okapy wentylacyjne oraz frytkownica, jeżeli profil restauracji nastawiony jest na dania fast-food. Zastanawiając się, jak wyposażyć kuchnię w restauracji, trzeba również pamiętać o meblach gastronomicznych, czyli blatach roboczych, szafach chłodniczych i zlewach. W dużej mierze są to sprzęty, bez których kuchnia główna nie może funkcjonować, jednak ich konkretny wybór uzależniony jest od tego, jaki profil będzie posiadać restauracja.

Jaka jest planowana liczba gości?

Dzięki określeniu liczby osób, które będą odwiedzać restaurację każdego dnia, możliwe będzie odpowiednie dostosowanie mebli wewnątrz lokalu. Okaże się jasne, ile trzeba kupić stolików, ile będzie potrzebnych miejsc siedzących i tak dalej. Oprócz tego, po określeniu konkretnej liczby gości stworzenie projektu toalet stanie się łatwiejsze.

Biorąc pod uwagę wszystkie te wskazówki i porady dotyczące zakupu sprzętu i wyposażenia kuchni, rozpoczęcie biznesu gastronomicznego powinno być łatwiejsze. Przed wyborem konkretnego profilu restauracji warto również wykonać analizę konkurencji w swoim mieście, aby dowiedzieć się, na jaki rodzaj kuchni jest największy popyt, a jakiego rodzaju jedzenia jest w mieście aż za dużo.